- Ποτέ μην δίνετε κανένα προσωπικό στοιχείο που να μην σχετίζεται με τη δουλειά, όπως στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, αριθμό φορολογικού μητρώου, αριθμό πιστωτικής κάρτας, αριθμό τραπεζικών λογαριασμών κτλ., μέσω e-mail, από το τηλέφωνο, σε φαξ ή στο βιογραφικό σας.
- Να διασταυρώνετε τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου εργοδότη, επαγγελματία ή γραφείου εύρεσης εργασίας και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου και στη συνέχεια να επιδιώκετε να απευθυνθείτε στον εργοδότη απευθείας. Ο καλύτερος τρόπος να διασταυρώσετε τα στοιχεία ενός ενδεχόμενου εργοδότη είναι να επισκεφθείτε τα γραφεία της εταιρείας του σε ώρες εργασίας.
- Εάν κάποιος ενδεχόμενος εργοδότης ή γραφείο εύρεσης εργασίας θελήσει να κάνει έλεγχο των προσωπικών σας στοιχείων, να δεχθείτε μόνο αφού συναντηθείτε με τον εργοδότη στα γραφεία της εταιρείας σε ώρες εργασίας.
- Να μην εμπιστεύεστε όσους σας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να σας βρουν δουλειά.
- Ποτέ να μην δεχθείτε να πληρώσετε για "αποκλειστικές" πληροφορίες για θέσεις εργασίας ή για να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση. Εάν πληρώσετε για υπηρεσίες εύρεσης εργασίας, μην δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού και μην κάνετε καμία συναλλαγή σε μετρητά με οποιονδήποτε επαγγελματία ή γραφείο ευρέσεως εργασίας, εκτός εάν το κάνετε αυτοπροσώπως, επιτόπου. Επίσης, φροντίστε να λάβετε απαραιτήτως νόμιμη και θεωρημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
- Να αξιολογείτε προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες εργασίας ή σε σχετικά e-mail και να προσέχετε εάν υπάρχουν ανορθογραφίες, κάποια διεύθυνση e-mail που δεν αναφέρει το όνομα της εταιρείας ή εάν η περιοχή ή ο Τ.Κ. δεν είναι παντού τα ίδια.
- Να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον φυλλομετρητή σας (browser) αντί να χρησιμοποιείτε υπερσυνδέσμους (links) όταν ελέγχετε τις πηγές των θέσεων εργασίας καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ασυμφωνίες στη διεύθυνση που οδηγεί τελικά ένας υπερσυνδεσμος και σε αυτή που αναγράφεται στο περιεχόμενό του. Επίσης, να προσέχετε ακόμη μια μορφή απάτης που μοιάζει με το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) και λέγεται "pharming" (παραπλάνηση), η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες Web σε απομιμήσεις, με σκοπό την κλοπή προσωπικών στοιχείων.
- Να δημιουργήσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν λογαριασμό για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες.
- Αν και δεν υπάρχει καμία αλάνθαστη μέθοδος για να εντοπίσετε τις ψεύτικες αγγελίες εργασίας που να προστατεύει απολύτως από τις απάτες, να προσέχετε εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, καθώς αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη.
- Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεστε σε εταιρείες εύρεσης εργασίας με έδρα το εξωτερικό καθώς και σε εγχώριες εταιρίες εύρεσης εργασίας που υπόσχονται άμεση απασχόληση σε άλλες χώρες.
- Εάν κάποια ευκαιρία υπόσχεται υπερβολικά πολλά ή κάτι άλλο δεν φαίνεται σωστό, μάλλον πρόκειται για παραπλανητικό μήνυμα.
Μετάβαση στη σελίδα υποστήριξης